Artikkelit

Epävarmuus on harvoin kutsuttu vieras

Olemme viime viikkoina haastatelleet laajaa joukkoa suomalaisia organisaatioita. Yhteinen nimittäjä alkaneelle vuodelle on epävarmuus. Epävarmuus vaatii organisaatioilta tavallistakin nopeampaa reagointikykyä, priorisointia ja strategisia valintoja.

Aloita vähemmän – saa aikaan enemmän

Projektiportfolion tehokas hallinta tukee sekä yksityisen että julkisen sektorin organisaatioiden keskittymistä oleelliseen -strategiaansa sekä toiminnan tehostamiseen. Epävarmuudessa projekteihin kohdistuu tavallistakin enemmän ulkoisia ja sisäisiä voimia, jotka hidastavat projektin etenemistä tai kokonaan estävät sen, vaikeuttavat resursointia tai aiheuttavat mm. tietoturvariskejä

Priorisoimalla projektiportfoliota linkitettynä strategiaan ja tärkeimpiin KPI:hin voidaan projekteja aloittaa vähemmän ja siten saada aikaan enemmän.

Kolme vinkkiä epävarmuuden varalle

  • Keskity olennaiseen. Varmista, että toiminnan ja strategianne kannalta oleellisimmat asiat saavat riittävästi huomiota ja resursseja. Priorisoi ja jätä tekemättä ne hankkeet ja projektit, jotka eivät vie teitä kohti tavoitteitanne.
  • Varmista yli toimintojen ulottuva näkymä johdon kokonaisnäkymästä yksittäiseen projektiin saakka. Tunne hankkeiden eteneminen ja vaiheittainen tuloksellisuus, jotta voit tarvittaessa reagoida ketterästi etenemisen mukaan.
  • Tunnista oleelliset riskit sekä niiden todennäköisyydet ja vaikuttavuudet. Seuraa riskikartan kehitystä ja määritä toiminnot, joilla riskejä voidaan välttää tehokkaasti.

Strateginen salkunhallinta on parasta ennakointia

Strateginen salkunhallinta on 80 % eteenpäin katsomista ja 20 % toteutuneen raportointia ja oppimista. Projekti-, riski-, resurssi-, sovellus- ja palvelusalkunhallinta ovat parhaita esimerkkejä siitä, millaisia tehokkaita ennakoinnin välineitä on tällä hetkellä tarjolla.


Kirjoittaja:


Anna-Riikka Hovi

Toimitusjohtaja

Thinking portfolio

 

Anna-Riikka Hovi Taunila on Thinking Portfolion toimitusjohtaja, jonka intohimona on auttaa asiakkaita kasvamaan strategisen salkunhallinnan avulla.