Artikkelit

Projektikulttuuri on Vaisalan voimavara

Vaisalan tuotannon suunnittelussa työskentelevä Annamaaria Mytty suoritti D-tason IPMA-sertifikaatin keväällä 2023. Hän oli 6000. IPMA-sertifikaatin suorittaja Suomessa. Vaisalassa heitä on jo noin 80 ja osaamisen kehittäminen on juurtunut syvälle projektikulttuuriin.

Planning development specialist -nimikkeellä työskentelevä Mytty hallinnoi Vaisalassa sisäisiä tuotannon kehitysprojekteja, kuten ylläpitoprojekteja tuotannon suunnitteluun ja järjestelmiin.

Mytty kiinnostui sertifioinnista jo vuoden kuluttua työsuhteen alkamisesta Vaisalassa, sillä hän halusi kehittyä työssään. Hän valmistui materiaalitekniikan diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta kolme vuotta sitten. Vaisalaan hän tuli alkuvuodesta 2022. 
- Työni on sisäistä kehittämistä. Nyt meneillään on tuotannonsuunnittelun uuteen järjestelmään liittyvä kehitysprojekti, Mytty kertoo. Hän myös sijaistaa esihenkilöään, tuotannonsuunnittelun manageria.
Vaisalalla on Suomessa kolme eri tehdasta samassa osoitteessa Vantaalla. Mytty työskentelee kaikkien tehtaiden henkilöstön kanssa.
- Järjestän esimerkiksi henkilöstösuunnittelupalavereja, miten henkilöstö sijoittuu tuotannossa, paljonko missäkin pisteessä tarvitaan henkilöstöä. Olen mukana myös rekrytoinnin kehittämisprojektissa, vaikka en rekrytoi enkä työskentele henkilöstöhallinnossa, Mytty selventää.

Tiedonkulku on projektin onnistumisen ydin

Mytyn omaan työhön sertifiointi on tuonut konkreettista hyötyä muun muassa parempana kommunikaationa.
- Olen nyt yrittänyt keskittyä siihen, miten kommunikoidaan, kenelle ja missä tilanteissa, sekä parantaa niin epävirallista kuin virallista tiedonkulkua, Mytty kuvaa.
- On hyvä muistaa, että muut eivät tiedä kaikkea, ja että tietoa tarvitaan asioiden sujuvaan hoitamiseen. Yritän keskustella ihmisten kanssa enemmän ja tehdä muistiot sovituista asioista ja työnjaosta.

Tulevaisuudessa Myttyä kiinnostavat esihenkilötehtävät ja projektiasiat ovat mielessä jatkossakin. 
- Työskentelen nyt projektipäällikkönä, mutta myöhemmin ehkä projektien asettajana tai ohjausryhmässä. Siinä joutuu miettimään, miten pystyisi palvelemaan projektipäälliköitä ja antamaan heille parhaat mahdollisuudet tehdä työnsä hyvin.

Opit suoraan käytäntöön

Annamaaria Mytty suoritti Suomen 6000. IPMA-sertifikaatin. Hän on päässyt hyödyntämään osaamistaan suoraan käytäntöön.

Vaisalassa sertifiointeja suositellaan laajasti projekteissa työskenteleville. Myttykin suunnittelee suorittavansa muita sertifioinnin tasoja, kun työkokemusta kertyy lisää.
- Supply chain -tiimissä, jossa työskentelen, monilla on jonkin sertifikaatti, kertoo Mytty, joka on opiskellut projekteihin liittyviä asioita myös yliopistossa. Hänen mielestään IPMA-sertifikaatti oli opiskeluaikoihin verrattuna opettavainen ja haastava. 
- Sen suorittamiseen oli kuitenkin hyvä motivaatio, kun tiesin, että pääsen käyttämään osaamista heti työssäni.
Mytty kävi ennen sertifiointia parin päivän kurssin ja käytti noin viikon kirjojen ja materiaalien läpikäymiseen.
- Tämä koe oli vapaaehtoinen asia, johon itse halusin mennä. Yliopistokurssit ovat ehkä spesifisempiä, mutta tässä asioita katsottiin laajasti.
Vaisalassa projektiasiat on Mytyn mukaan organisoitu hyvin. Järjestelmät tukevat onnistumista ja valmiit työpohjat etenemistä. Osastolla, jossa Mytty työskentelee, on töissä 110 henkilöä. Projektikokonaisuutta seurataan ja suunnitellaan vuosi kerrallaan.
Hänen omalla vastuullaan olevissa kahdessa projektissa työskentelee molemmissa viisi henkilöä. 
- He hyötyvät itse projektin tuloksista ja heillä on hyvä motivaatio edistää asiaa. Heidän esihenkilönsä ovat mukana ohjausryhmissä ja se takaa riittävän työajan projektien käyttöön.

Vaisalan vahvuus on toimiva projektikulttuuri

Vaisalassa on panostettu paljon projektikulttuurin kehittämiseen ja se on kannattanut: on syntynyt uusia tuotteita, uusia markkinoita ja tulosta. Vaisalan Head of Project Management Arto Kylmänen tuli taloon 2006 ja sai tehtäväkseen uudistaa koko projektitoiminnan.
- Uuden kasvun strategian mukaisesti keskiöön nostettiin uudet tuotteet ja niiden valmistus. Samalla todettiin, että projektikulttuuria piti kehittää ja valmistus piti toteuttaa fiksusti, Kylmänen muistelee.
Vaisalassa on otettu laajasti käyttöön IPMA-sertifiointi.  Kylmäsen omassa tiimissä kaikilla on jokin sertifikaatti, osa ulkomailta.
- IPMAssa ollaan kiinnostuneita, kuinka hyvin asioita osaa ja kuinka hyvin niitä osaa soveltaa. Osaamisen kehittyminen näkyy suoraan liiketoiminnassa, Kylmänen kertoo.
- Viime vuosina Vaisalan bisnes on kasvanut ja on menty uusille liiketoiminta-alueille. Tuotesuunnittelusta tulee oikeanlaisia tuotteita, joilla on arvoa asiakkaille. On menty myös tuntemattomille alueille, kuten muuntajakaasumittaukseen, biokaasuun ja vetyperoksidiin.
 
Sertifiointien merkitystä korostaa myös Salla Alajoki, deliver capability senior manager, joka on Vaisalassa saanut siirtyä projektitoiminnassa uudelle tasolle. 
- Työskentelin aiemmin toisessa yrityksessä projektipäällikkönä. Siellä hyödynsin projektityössä lähinnä omia luonteenpiirteitäni, ja työ oli jatkuvaa resurssipalapeliä.  Sertifioiduin vasta Vaisalassa, ja olen tehnyt C-tason IPMA-sertifikaatin, Alajoki kertoo.
- Vaisalassa projektit suunnitellaan ja resursoidaan alusta asti hyvin, ja se antaa työrauhan. Täällä luotetaan ihmisiin. Olen kehittynyt paitsi ammattilaisena myös ihmisenä. Kun muut ympärillä haluavat kehittyä, se imaisee mukaansa. 

Kylmänen ja Alajoki kuvailevat, että tyypillisesti Vaisalan työntekijät ovat tiedonjanoisia ja innokkaita osallistumaa koulutuksiin.  
- Meillä halutaan ajatella, että ihminen onnistuu. Sitä tukevat projektikulttuuri ja sertifioinnit. On helpompi toimia, kun kaikki puhuvat projektikieltä.


Kirjoittaja: Marja Keränen, Viestintätoimisto Medita Oy