Artikkelit

Vuoden Projektina palkittu Raide-Jokeri menestyi allianssimallilla

Allianssimalli mahdollisti pääkaupunkiseudun uusimman raitiotien, Raide-Jokerin, projektin onnistumisen. Projektipäällikkö Kari-Pekka Lumme NCR Group Finlandista sanoo, että hankkeen onnistumisen perusta oli hyvä työskentelyilmapiiri, keskinäinen luottamus ja allianssimallin mahdollistama notkeus

Projekti alitti sekä budjettinsa että aikataulunsa, ja liikennöinti alkoi etuajassa lokakuussa 2023. Liikenteen vakiintuessa Raide-Jokeri kuljettaa matkustajia kuuden minuutin välein idästä länteen, Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen ja takaisin. Kyytiin mahtuu kerralla noin 200 matkustajaa. Vuonna 2030 matkustajamäärän arvioidaan olevan arkipäivisin noin 90 000.

Onnistumisesta hyötyivät kaikki, sillä allianssimallissa kaikki kantavat vastuun ja riskit, mutta saavat myös osansa onnistumisesta. Pitkän ja monipuolisen hankkeen suunnittelu alkoi jo 2016.


Viestintäpäällikkö Viivi Sänkiniemi painottaa onnistumisessa vuorovaikutuksen merkitystä. Keskustelu oli hankkeessa alusta asti avointa ja viestintäkanavat ja -resurssit hyvät. Viestinnän onnistuminen mainittiin myös Vuoden Projekti -palkinnon perusteluissa.

Matkan varrella tulleet muutokset pystyttiin joustavassa mallissa ratkomaan sujuvasti. Lumme painottaa, että avoimessa ilmapiirissä nousee innovaatioita ja ideoita sekä tapahtuu jatkuvaa kehittymistä. Hankkeessa työskenteli kaikkiaan noin 8 000 henkilöä, enimmillään noin tuhat yhtä aikaa.

Allianssin osapuolina olivat tilaajina Helsinki, Espoo ja Kaupunkiliikenne Oy, suunnittelijoina Ramboll Finland Oy, Sitowise Oy ja Sweco ja urakoitsijoina YIT Suomi Oy ja NCR Group Finland. Allianssin projektipäällikkö vastasi projektin operatiivisesta toiminnasta ja tilaajalla oli oma projektijohtajansa. Koko allianssin toimintaa johti allianssin johtoryhmä.


-         - Allianssimallissa pystyy vaikuttamaan paljon koko työn sisältöön ja tapaan, miten tehdään. Työtä tehdään aidosti yhdessä ja fokus on mahdollisimman hyvässä lopputuloksessa, Lumme kertoo.

-         - Vaikutusmahdollisuus on auki loppuun saakka, yhdessä pohditaan, minne voidaan tehdä kevyempi ratkaisu ja minne täytyy panostaa enemmän. Tämä vaikutti hankkeen aikatauluun ja budjettiin.

Raide-Jokeri toteutettiin aikana, jolloin vastuullisuus, ympäristö ja vihersuunnittelu nousivat vahvasti keskusteluun. Sänkiniemi kertoo, että ympäristöä parantavat toimenpiteet otettiin hankkeessa vahvasti huomioon.

-         - Meillä on paljon hyvää vastuullisuustyötä, mutta sitä ei enää ajatella erikseen vastuullisuutena. Turvallisuus ja työn aikaiset liikennejärjestelyt ovat meillä arkipäivää. Ympäristövastuullisuudessa näytimme mielestäni hyvää esimerkkiä tuleville hankkeille, Sänkiniemi toteaa


25 kilometriä pitkä Raide-Jokerin reitti kulkee Itäkeskuksesta Keilaniemeen. Matkan varrelle osuu 34 pysäkkiparia ja reitti yhdistää yliopistojen kampukset. Reitin päivittäiseksi käyttäjämääräksi on arvioitu 90 000 vuonna 2030.

Lue koko juttu uusimmasta Projektimaailma-lehdestä