Artikkelit

Rakennerahaston rahoittamat kehittämisprojektit vaativat ammattimaista projektipäällikkyyttä

Rakennerahastojen ohjelmat ovat kausittain kehittyneet ja muuttuneet yhä laajemmiksi ja vaativimmiksi. Ohjelmia läpileikkaavat painopisteet kuten esimerkiksi kestävä kehitys, yhdenvertaisuus ja innovatiivisuus ovat globaalisti merkittäviä ja kompleksisia kehittämiskohteita. Vaatimusten kasvaessa kehittämisprojektien tulosten ja odotusten täyttämiseksi ammattimaiset projektijohtamisen taidot ovat ehdottomat.

EU:n rakennerahasto antaa projekteille erityispiirteitä 

Julkisen rahoituksen kehittämisprojekteissa on ennalta määritelty rahoituksen tavoitteet, tarkoitus ja kohderyhmät. Rahoitus määrittää myös projektien toimintaraamit, budjetin, toteutusaikataulun ja viestintäsäännöt, muuten varsinaisessa toteutuksessa saa olla melko luova, kunhan luvatut toimenpiteet ja tavoitteet saavutetaan.  

 

Kehittämisprojekteilla täytetään tarvetta tai ratkotaan usein yrityskentässä olemassa olevaa ongelmaa. Tämän päivän kehittämisprojekteilta myös odotetaan vaikuttavuutta ja jatkuvuutta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, useimmiten vielä yhteiskunnallisesti merkittävissä asioissa kuten aluekehittämisessä, henkilöstön työhyvinvoinnissa ja liiketoiminnan kasvussa.  

 

Kehittämisprojektin toteutus on tavallisesti kaksi-kolme vuotta, mutta niiden suunnittelu on voinut kestää jo useamman vuoden. Lisäksi rahoittajan käsittelyssä hakemuksen arviointiin ja päätöksentekoon voi mennä jopa puoli vuotta. Maailma ehtii muuttua monta kertaa, joten jo suunnitteluvaiheessa on tärkeää osata katsoa tulevaisuuteen. Usein projektipäällikkö tulee mukaan vasta toteutusvaiheessa, jolloin erityisesti vaaditaan ammattitaitoa ottaa omakseen suunnitelma ja toteuttaa se annetuilla reunaehdoilla. Ammattimainen projektipäällikkö tietää ja tunnistaa vastuut sekä löytää konkreettiset keinot projektin toteuttamiseksi ja viestimiseksi.  

 

Keskiössä ihmisten johtaminen ja viestintä 

Kehittämisprojektin johtaminen vaatii monimuotoista osaamista. Projektipäällikön tulee varmistaa, että kaikki toiminta on tavoitteiden ja rahoitusehtojen mukaista, ja motivoida ja johtaa (mahdollisesti monta kertaa vaihtuvaa) projektihenkilöstöä tulosten saavuttamiseen.

 

Ihmiset ovat aina kehittämisprojektien keskiössä tekijöinä ja toimenpiteiden kohteina. Projektipäällikön yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin huomioida ihmisten moninaisuus ja kohdentaa viestit kullekin sopivassa muodossa yhteisten tavoitteiden toteuttamiseksi.

 

Kehittämisprojekteissa projektitiimi joutuu useimmiten etsimään asiakkaat ja myymään osallistumisen hyödyt joka kerta uudestaan. Kilpailu on lisääntynyt, jonka myötä tuloksellinen, erottuva viestintä ja oikeiden viestintäkanavien löytäminen on yhä haasteellisempaa. Myös yhteistyökumppaneita on paljon ja heidän pitämisensä mukana ja sitoutuneena ilman rahallista korvausta vaatii projektipäälliköltä erityistä viestintäosaamista.  

 

Vaikuttavuus – yksikin paremmin toimiva yritys on alueelle merkityksellinen 

Ammattikorkeakoulujen yksi lakisääteinen tehtävä on alueellinen kehittäminen. Yrityksistä alle 10 työntekijän (mikro) yrityksiä on 93 %, pienyrityksiä 6 % ja keskisuuria 1 %. Usein kehittämishankkeiden kohderyhmänä on koko pk-yrityssektori ja projektissa on mukana useita kymmeniä eri alan yrityksiä. 

 

Kehittämisprojekteilla vastataan ammattikorkeakoululle asetettuihin odotuksiin mm. vastuullisuuden ja kestävän kehityksen edistämisessä. Projektit ovat työkaluja, joilla tuetaan yritysten ja yrittäjien kehittymistä sekä tarjotaan osaamista ja resursseja pk-yritysten käyttöön kehittämistyöhön, joka muuten voisi jäädä tekemättä. Vaikutukset näkyvät suoraan yksittäisen henkilön osaamisen kehittymisenä ja ne vaikuttavat parhaimmillaan yrityksen liiketoiminnan tai työhyvinvoinnin parantumiseen. Kehittämisprojektin vaikuttavuus voi olla jokin todella pieni juttu tai valtavan suuri, mutta kaikki ovat yhtä merkityksellisiä joka kerta, kun on kyseessä yksilön kehittyminen tai hyvinvointi. Projektien tulokset ovat myös julkisia ja yleisesti hyödynnettävissä kaikille projektien jälkeen.

 

Kehittämisprojektit ovat lupauksia muutoksista  

Jonkin tulisi aina muuttua kehittämisprojektin myötä tai sen avulla. Muutos tapahtuu vasta kun tarpeeksi iso joukko yksilöitä alkaa tehdä asioita uudella tavalla. Projektipäälliköllä on suuri vastuu annetuista muutoslupauksista, joiden täyttämiseen on hyvin tarkat toimintaraamit. Samalla kuitenkin tulee olla jatkuvasti valmiudessa muuttaa suuntaa tarvittaessa. Vaikuttava viestintä osaltaan varmistaa tavoitteiden kirkkauden ja resurssien sitoutumisen toteutukseen. Ammattimainen projektijohtamisen osaaminen antaa hartiat ja varmuuden kantaa vastuut, rakentaa yhteistyön kulttuuria ja lisää muutoskykyä viedä projektit onnistuneesti maaliin.  

 

 

Kirjoittajat:

Hanna Hauvala, sertifioitu projektipäällikkö IPMA Level C®, Jyväskylän ammattikorkeakoulu  

Hilkka Heikkilä, sertifioitu projektipäällikkö IPMA Level C®, Jyväskylän ammattikorkeakoulu 

 

Meitä yhdistää tekemisen ilo, halu projektiosaamisen kehittämiseen ja lupaus laadusta.

 

Kuva: Jaakko Matela