Artikkelit

Orionin riskien arviointi ja seuranta harmonisoitui Thinking Portfolio Riskisalkussa

Orionin riskienhallinnan prosessista vastaava Kari-Pekka Mäkelä kertoo, että ennen Thinking Portfolion Riskisalkun käyttöönottoa Orionin riskien seuranta oli hajanaista ja PowerPointit olivat kovassa käytössä.

Orionilla Riskisalkun hankinnassa pääasia oli saada yhtenäistettyä prosessi ja raportointi. Haluttiin, että riskienhallinta tehdään yhdessä paikassa saman näköisenä ja yhtenäisillä arviointikriteereillä. Työkalun valinnassa painotettiin helppokäyttöisyyttä; salkun pitäisi olla niin yksinkertainen, että kuka vaan voisi käyttää sitä. Toivottiin myös, että työkalun käyttöön liittyviä ylläpitotöitä olisi mahdollisimman vähän.

Orionilla oli jo ennestään käytössä useampi Thinking Portfolion salkkumalli. Salkkujen tietomallit ovat yhteydessä toisiinsa Thinking Portfolion HUB-alustalla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi yhteisen käyttäjähallinnan ja resurssienhallinnan salkkujen välillä.

Vajaassa vuodessa Riskisalkku on harmonisoinut Orionin riskien arvioinnin ja raportoinnin. Riskitieto on siirtynyt sujuvasti erillisistä PowerPointeista yhteen online-pohjaan, jossa se pysyy ajantasaisena ja määrämuotoisena. Riskien arviointiin on myös määritelty tiukat kriteerit. Käytännössä nykyään jokaista riskiä täytyy ajatella Orionin näkökulmasta, ei vain esimerkiksi oman yksikön näkökulmasta.

Riskien vaikuttavuuden ja todennäköisyyden näkeminen koko organisaation tasolla helpottaa riskien vertailussa, lajittelussa ja raportoinnissa.

Orionin riskienhallinnan toimenpiteet ovat parantuneet

Salkku on sopeutunut hyvin Orionin riskienhallintaprosessiin. Esimerkiksi salkun kieltä ja sanastoa muokattiin Orionin käyttämiin termeihin sopivaksi, jotta alusta vastaisi aidosti käytännön tekemistä.

Mäkelä sanoo olevansa erittäin tyytyväinen siihen, että tietoa pystytään lajittelemaan ja suodattamaan helposti. Salkusta saadaan ajettua suoria raportteja ja näkymiä prosessin tueksi.

-   Salkun käyttöönoton myötä Orionin riskienhallinnan toimenpiteet ovat parantuneet myös käytännön tasolla, kun riskien raportoinnista on tullut pakollinen osa arkea ja vuosikellon mukaisia suunnitteluprosesseja, kertoo Mäkelä

 

 

Kirjoittaja:

Tyyne Taunila,

Marketing Specialist,

Thinking Portfolio