Artikkelit

Ilmatar edellyttää toimittajaverkostoltaan vastuullisuutta

Energiayhtiö Ilmattaren asiantuntijat kertovat, että tuuli- ja aurinkoenergiaprojekteihin löytyy hyvin vastuullisuusvaatimukset täyttäviä alihankkijoita. Avoin keskustelu ja yhdessä tekeminen edistävät vastuullisuutta suurissa rakennusprojekteissa.

Ilmatar on Suomessa perustettu energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja, joka keskittyy uusiutuvaan energiaan. Se rakentaa ja operoi tuuli- ja aurinkovoimapuistoja sekä niiden yhdistelmiä eli hybridipuistoja. Ilmatar korostaa vastuullisuutta.

– Haluamme olla etukenossa säännöstelyyn nähden, sanoo Ilmattaren lakiasiain- ja HR-johtaja Anna-Maria Palmroos.

Siksi Ilmatar vaatii monilta alihankkijoiltaan tekoja ja näyttöä niiden omasta vastuullisuudesta. Ilmattaren projekteissa on valtava määrä alihankkijoita, kuten turbiinien toimittajat tai aurinkopaneelien valmistajat. Myös varsinainen rakentaminen tehdään alihankintana.


Vaatimukset vastuullisuudesta voivat tuottaa alihankkijoille haasteita. Palmroos kertoo kuitenkin, että vastuullisia toimijoita on löydettävissä. Tärkeintä on käydä avointa keskustelua.

Ilmatar korostaa viestinnässään toimivansa vastuullisesti. Sen pitää kuitenkin hyväksyä, että täysin varma voi olla vain omasta toiminnasta.

– Isoimmat haasteet ja riskit ovat hankintaketjussa. Esimerkiksi aurinkovoiman puolella osia tulee Kiinasta. Kukaan ei voi olla täysin varma alihankkijoidensa vastuullisuudesta. Jos jotain jää huomaamatta huolellisista selvityksistä huolimatta, se on aina riski, Palmroos pohtii.

Vastuullisuus on kaikkien asia


Ilmattaren ESG-päällikkö Cecilia Hertzberg korostaa yhtenä ratkaisuna vastuullisuushaasteisiin hyvää keskusteluyhteyttä alihankkijoiden kanssa.

– Tärkeintä on luoda hyvät suhteet toimittajiin ja antaa aikaa vuoropuhelulle, jossa on avoin ja luottamuksellinen tunnelma. Silloin pystytään kommunikoimaan avoimesti ja tuomaan esille mahdollisia haasteita.

Vastuullisuusasioita edistetään yhdessä. Palmroos ja Hertzberg kehottavat kaikkia pitämään silmänsä auki, sillä vastuullisuus on koko yrityksen asia.

– Projektipäälliköt katsovat firman toimintaa laajasta perspektiivistä ja voivat vaikuttaa moneen asiaan omassa asemassaan. Kannustan miettimään, miten jokainen voi tuoda mitä tahansa ESG:n kirjainta omaan funktioonsa, Hertzberg sanoo.

 

Lue lisää vastuullisuudesta yritysmaailmassa ja tutustu tarkemmin Ilmattareen juuri ilmestyneessä Projektimaailma-lehdessä.

 

Teksti: Aino Soutsalmi

Kuvat: Ilmatar