Artikkelit

Positiivisia uutisia projektimaailmasta: Raide-Jokerin rakentaminen aikataulua edellä

Olemme tottuneet kuulemaan uutisia siitä, kuinka suuret hankkeet venyvät, niiden budjetit paukkuvat ja kaikenlaiset epäselvyydet hidastavat suurprojektien etenemistä. Raide-Jokeri näyttää kuitenkin pääsevän sille positiiviselle listalle, joka kertoo onnistuneista projekteista – se on nimittäin aikatauluaan edellä!

Raide-Jokeri on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennettava pikaraitiolinja. Kokonaisuudessaan radan pituus on noin 25 km, josta noin 16 km sijoittuu Helsinkiin ja 9 km Espooseen. Pikaraitiolinja on vastaus kasvaviin matkustajamääriin, joita nykyisellä liikennöinnillä ei voida palvella.

Raide-Jokeri kertoi 18.5.2021 verkkosivuillaan olevansa aikataulua edellä. Tämänhetkisen ennusteen mukaan pikaraitiotien rakentamiskustannukset pysyvät lisäksi budjetissa. Raide-Jokeria on rakennettu kaksi vuotta. Sinä aikana rakennustöistä on tehty noin 55 prosenttia ja pitkän radan raiteista on valmiina jo 11 kilometriä. Aikataulun kiristämisessä on onnistuttu yhteistyöllä ja hankkeessa käytetyn allianssimallin hyödyt ovat konkretisoituneet niin aikataulussa kuin suunnitteluratkaisuissa.

Tilaajan projektijohtaja Juha Saarikoski kommentoi: “Allianssimallin ansiosta olemme pystyneet tekemään yhteistyössä parhaita ratkaisuja niin suunnittelussa kuin rakennustöiden työsuunnittelussa koko ajan ja ilman viivytyksiä.” Myös allianssin oma sekä aliurakoitsijoiden osaaminen saavat kiitosta.

Erikoisen tilanteesta tekee myös se, että koronapandemian vuoksi työt ovat edenneet hyvin – vähentynyt liikenne on mahdollistanut tehokkaamman rakentamisen mm. Leppävaarassa ja Otaniemessä. Tarkalleen emme vielä tiedä, milloin pikaraitiotie on käytössä, mutta rakennustöiden puolesta liikennöinti on mahdollista aloittaa viisi kuukautta suunniteltua aiemmin eli jo vuoden 2024 alussa. Liikennöinnin aloitus suunnitellaan yhdessä HSL:n ja liikennöitsijän kanssa.



Teksti: Else Halttunen

Lähde: www.raide-jokeri.info

Kuvat: Helsingin kaupunki