Artikkelit

Projektijohtamista reaaliaikaisen tiedolla johtamisen tukemana

Solu Digital Oy:n 10v -blogisarja, osa 3


Projektijohtaminen on parantunut huimasti nykyajan tiedolla johtamisen ratkaisujen avulla. Solu Digitalin Jari Kyläjärvi kirjoittaa projektijohtamisen kehityksestä 10 vuoden ajalta nykypäivään ja tulevaisuuteen.

Projektijohtaminen oli pitkälti reaktiivista peruutuspeilistä katsomista vielä vuonna 2011, jolloin perustimme tiedonhallinnan ratkaisuja tarjoavan Solu Digitalin. Tuolloin tieto oli pirstaloituneena useassa paikassa ja tietojärjestelmässä, jolloin kokonaiskuvan muodostaminen projektijohtamisen näkökulmasta oli haastavaa.

Niin projektijohtamisessa kuin minkä tahansa liiketoiminnan pyörittämisessä käytetyssä Operational Excellence -johtamistyylissä toiminnan tehokkuus riippuu ihmisten, työkalujen ja prosessien välisistä suhteista.

Prosessi on tehoton, jos ihmiset ja työkalut ovat huonosti organisoituja. Mikäli prosessit ja työkalut eivät toimi, niin ihmiset eivät ole sitoutuneita. Prosessit ja ihmiset ovat taas tehottomia, jos työkalut eivät toimi. Näiden raamien sisäpuolelle jää Operational Excellence -tavoitealue, jossa toimintaa ihmisten, prosessien ja työkalujen osalta optimoidaan jatkuvan parantamisen filosofialla.

Operational excellence – people, tools, processes. Grafiikka: Aki Latvanne

Projektinhallinnan ollessa organisoitua menetelmien ja työkalujen sekä ihmisten osalta, työnteko ja tuottavuus tehostuvat kaikilla projektinhallinnan tasoilla johdosta yksittäiseen ryhmän jäseneen.  

Reaktiivisesta reaaliaikaiseen projektijohtamiseen

Projektijohtaminen on muuttunut peruutuspeilistä katsomisesta reaaliaikaiseksi toiminnan johtamiseksi. Projektiraportoinnin nopeuduttua ja tarkennuttua myös projektien toiminta on muuttunut ketterämmäksi pilvi- ja pikaviestintätyökalujen yleistyttyä.

Vuosikymmen sitten dataa kerättiin hajanaisesti eri järjestelmistä ja tietolähteistä. Tieto oli ei-rakenteellista tai siinä oli rakenteellisia haasteita. Projektiraportointi vei paljon aikaa ja edellytti paljon manuaalista työtä, kuten esimerkiksi usean raportin tekemistä ja vertailua keskenään sekä paikkansapitävyyden tarkistamista Excelistä.

Nykyään sama tiedon nouto- ja käsittelyprosessi tapahtuu helposti raportointityökalussa visuaalisena näkymänä päivä- tai tuntikohtaisista projektitiedoista. Yhteiset tietomallit ja avoimet rajapinnat raportointityökaluissa helpottavat tietojärjestelmien integraatioita, joiden avulla voidaan luoda reaaliaikainen tilannekuvaraportti.

Jatkossa koneäly mahdollistaa yhä useamman vielä strukturoimattoman tiedon käsittelyn, jolloin isompi määrä dataa voidaan hyödyntää kattavammin niin projektien hallinnassa kuin liiketoiminnan johtamisessakin.


Lue blogisarjan muut osat:
Projektinhallinnan työkalujen kehitys viimeisen vuosikymmenen aikana, blogisarjan osa 1
Projektiviestinnän monet ulottuvuudet, blogisarjan osa 2






Kirjoittaja:

Jari Kyläjärvi
Director, Partner
Solu Digital Oy






Solu Digital Oy on digitaalisen tiimityön johtava kehittäjä, joka toimittaa ja kehittää tiedonhallinnan ratkaisuja Microsoft-teknologioilla. Vuonna 2011 perustettu yritys on Microsoft Gold -kumppani Suomessa, jonka ratkaisu- ja palveluvalikoima kattaa monipuolisesti modernin tiedonhallinnan tarpeet.





Kuvat: Solu Digital Oy