Artikkelit

Saammeko esitellä: Markku Aarni, IPMA® Level A Certified Executive Consultant & Coach

Mitä löytyy komealta kalskahtavan ammattinimikkeen takaa? Yli 25 vuoden kokemus projektijohtamisesta, erilaisista liiketoimintaympäristöistä ja niissä toimivien projektiammattilaisten ja -johtajien sekä liiketoimintajohdon konsultoinnista ja sparraamisesta kannattaa nostaa podiumille! Varsinkin, kun sen takeena on uunituore, ensimmäinen IPMA® CCT Level A sertifikaatti!

Moni johtoryhmän jäsen ja projektijohtamisen ammattilainen on istunut Markun Aarnin kanssa saman fläppitaulun äärellä ratkomassa projektitoiminnan haasteita tai innovoimassa organisaationsa toimintaan lisää tehokkuutta, laatua tai jopa kokonaan uusia toimintatapoja. Markun parinkymmenen vuoden taipaleelle Projekti-instituutissa ja Adapron konsultointijohtajana mahtuu satoja asiakkuuksia ja todella laaja kirjo toimeksiantoja projektitoiminnan kypsyystasoarvioinneista energiateollisuuden investointiprojektien johtamismallien luontiin. Valmennukset eritasoisille projektipäälliköille, johdolle ja PMO-henkilöstölle ovat usein osa kokonaisuutta.

Konsultti kutsutaan paikalle, kun tavoitteena on viedä käytäntöön asioita, joista omassa organisaatiossa ei ole riittävästi omaa osaamista ja kokemusta. Tai kun hätä on jo kädessä ja ratkaistavana on haasteita, joilla on keskeinen merkitys organisaation menestymiselle tai jopa olemassaololle. Konsultti on asiakkaansa kehityksen katalysaattori ja fasilitaattori – ja piru vieköön – homman pitää myös onnistua.

Pelkkä viisastelu, asioiden ’tietäminen’ tai tyylikkäät slaidit eivät riitä, konsultin tehtävä on saada aikaan muutoksia, vaikka muutoksen toteuttaa asiakas itse. Konsultti auttaa löytämään oikean suunnan, tehokkaat keinot ja merkityksen muutokselle, jotta henkilöstön hihat saadaan heilumaan muutoksen tekemiseksi.

Hyvät neuvot ovat yleensä sen verran kalliita, että konsulttiin kohdistuu todella suuria odotuksia ja onnistumispaineita. On koko ammattikunnan kannalta tärkeää, että konsultoinnin asiakaskunta saa CCT-sertifioinnista käyttöönsä luotettavan valintakriteerin miettiessään henkilötasolla, kenen kanssa kannattaa ryhtyä yhteistyöhön. IPMA CCT-sertifikaatti on kiistaton tapa todentaa sekä kokemus että konsultoinnissa tarvittavat muut kompetenssit ja ominaisuudet.

Onko olemassa mielenkiintoisempaa ja vaihtelevampaa työtä kuin konsultointi? Tulospaineista ja siihen yhdytetystä kiireestä huolimatta kokeneimmat konsultoinnin konkarit nauttivat jokaisesta toimeksiannosta ja asiakas-casesta – ja jättävät jälkeensä tyytyväisen asiakkaan, jonka kanssa yhteistyö jatkuu seuraavissakin kehitystalkoissa. Samalla jokainen konsultointi- ja kehitysohjelma kasvattavat konsultin omaa osaamispääomaa ja vahvistavat kokemusta – eli suoraan sanottuna nostavat konsultin lisäarvoa seuraavalle asiakkaalle.

IPMA-sertifioinnit ovat kompetenssiperustaisia, eli niillä todennetaan henkilön osaaminen, kyvykkyys ja kokemus. Sertifioinnin vaatimuksiin kuuluvat sekä IPMA:n ICB:ssä määritellyt 29 projektijohtamisen kompetenssia, että ICB:tä täydentävä, konsultoinnin ammattilaisia koskevat kompetenssimäärittelyt, International Certification Regulations for Consultants, Coaches and Trainers

A-tasolla jo sertifioinnin lähtökohtana on vahva kokemus, jonka IPMA on pukenut muotoon:
Henkilö on johtanut strategisesti vaikuttavien konsultointi-, valmennus- tai koulutuspalvelujen kehittämistä ja toimittamista. Hakijalla on osoittaa viimeisen kahdeksan (8) kalenterivuoden aikana; vähintään viiden (5) vuoden ajalta, yhteensä 1500 tuntia työskentelyä kyseisessä roolissa.

Aarni
Markku Aarni

Pudasjärveltä lähtöisin oleva ’pohjoisen poika’. Projekti-instituutti/Adapro konsultointijohtaja

Maatalous- ja metsätieteiden maisteri, Helsingin Yliopisto
Suomen ensimmäinen IPMA® Level A Certified Executive Consultant & Coach

Harrastukset: Eräluonto ja rakentelu, Projektiammattilaiset ry:n toiminta

Sertifioinnin yhteydessä tulee käytyä varsin tarkkaan läpi oma konsultointiura ja ammatillinen kehitys. Oli todella hyödyllistä tehdä tarkastusmatka omaan työuraan. Sen varrelta löytyy paljon tärkeitä kokemuksia, jotka tahtovat arjen tiimellyksessä jäädä taka-alalle. On jopa melko yllättävää huomata mitä kaikkea olen konsulttina päässyt tekemään. Sertifioinnin yhteydessä virisi myös ajatuksia siitä, mihin suuntaan haluan itseäni ammatillisesti jatkossa kehittää. Suosittelen samaa harjoitusta kaikille kokeneille kollegoille todella lämpimästi.

IPMA on tehnyt CCT-sertifioinnin vaatimusten määrittelyssä kiitettävän työn konsultoinnin kompetenssien jäsentämiseksi. Konsultoinnilta on tähän asti puuttunut selkeä esitys, jonka avulla voi käydä konsultointiosaamisen eri komponentteja ja osaamisia järkevästi ja ymmärrettävästi läpi.”

Lisätietoja IPMA sertifioinneista ja IPMA CCT-sertifikaatin suorittamisesta: www.pry.fi/cct 
joxi.kaaja@pry.fi