Artikkelit

Suomen nykyaikaisin ja tehokkain sairaala, Sairaala Nova, sai kunniamaininnan Vuoden Projekti -kilpailussa

Sairaala Nova Jyväskylässä on ensimmäinen täysin uusi keskussairaala Suomessa kymmeniin vuosiin. Hanke palkittiin kunniamaininnalla Vuoden Projekti -kilpailussa Projektipäivillä 27.10. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin 270 000 asukasta ja 3500 terveydenhuollon ammattilaista palveleva sairaala on kustannuksiltaan ja laajuudeltaan maakunnan suurin julkinen rakennus.

Tavoitteena oli Suomen nykyaikaisin ja tehokkain sairaala. Erityisesti logistiikka ja toiminta ratkaistiin modernilla tavalla lähtökohtana potilaan etu.

Projektinjohdosta vastasivat Keski-Suomen Sairaanhoitopiirin rakentamisen projektipäällikkö Jari Ilves ja rakennuttajakonsulttiryhmän projektinjohtaja Hannu Pellinen Ramboll CM Oy:n kiinteistöprojektinjohdon Keski-Suomen toimistosta. Myös Rambollin kansainvälisen organisaation erityisosaamista hyödynnettiin.

– Roolimme oli mahdollistaa rakennuksen valmistuminen suunnitellussa laajuudessa, määräajassa ja kustannusarvion mukaan, Ramboll CM:n Keski-Suomen aluejohtaja Lauri Blom toteaa.
– Selvitysten jälkeen ehdotimme urakkamalliksi tavoitehintaista projektinjohtourakkaa, Pellinen kertoo.

Yhteinen organisaatio takasi tiedon liikkumisen

Projektinjohto toimi yhteisissä tiloissa ja ydinjoukko pysyi samana rakennuksen valmistumiseen asti. Toteutusta johdettiin tiiviillä yhteistyöllä tilaajan, rakennuttajakonsultin, pääurakoitsijan ja työmaan kesken. Yhteinen organisaatio takasi olennaisen tiedon liikkumisen. Riskienhallinta oli jatkuvaa.

Jari Ilves arvioi, että suunnittelun resursointiin olisi pitänyt kiinnittää enemmän huomiota. Siihen osallistui esimerkiksi noin 350 sairaanhoitopiirin asiantuntijaa.

– Hankkeen laajuus ja osapuolten määrä vaativat paljon eritasoista yhteistyötä, Hannu Pellinen vahvistaa.
Onnistumisen avaimia olivat projektinjohto-organisaation avoin keskinäinen kommunikaatio ja luottamus.

– Kaikesta pitää pystyä puhumaan. Yhteistyö on ollut mutkatonta, Jari Ilves arvioi.

Sairaala Nova

Bruttoala 119 147 brm² (sairaalatilat 108 345 brm²; pysäköintitalo + keskuskeittiö 10 802).

Tilaaja: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, KSSHP
Rakennuttajakonsultti: Ramboll CM Oy
Projektinjohtourakoitsija: SRV Rakennus Oy
Rakenne- ja geosuunnittelu: Ramboll Finland Oy
LVIA-suunnittelu: Granlund Oy
Sähkösuunnittelu: Työyhteenliittymä Ramboll Finland Oy – Granlund Oy

Lisäksi hankkeessa oli mukana useita muita suunnittelijoita, lukuisia alihankkijoita ja hankintoihin liittyneitä toimittajia.


Lisätietoa

Sairaala Nova livetour
Keski-Suomen Sairaala Nova edustaa sairaalateknologian huippua, Ramboll: fi.ramboll.com/Media/rfi/keski-suomen-sairaala-nova-edustaa-sairaalateknologian-huippua
Tietomalli ja vaiheistus työkaluina Sairaala Novan suunnittelussa, Ramboll: fi.ramboll.com/Media/rfi/tietomalli-ja-vaiheistus-tyokaluina-sairaala-novan-suunnittelussa


Kuva: Sairaala Nova
Teksti: Tiinu Wuolio, Viestintätoimisto Medita Oy