Artikkelit

Suomen verotusjärjestelmän uudistaminen palkittiin 2. sijalla IPMA:n (International Project Management Association) megaluokan projektien sarjassa

Verohallinnon Valmis-hanke palkittiin 22.9.2021 kansainvälisen projektiyhdistysten kattojärjestö International Project Management Associationin (IPMA®) myöntämällä palkinnolla megaluokan projektien sarjassa, jossa kilpailevat budjetiltaan yli 200 miljoonan euron projektit. Valmis-hanke sijoittui 2. sijalle.

Valmis-hankkeessa noin 70 elinkaarensa päässä ollutta verotusjärjestelmää korvattiin yhdellä valmisohjelmistolla vuosina 2013-2020. Samassa yhteydessä uusittiin myös lainsäädäntöä sekä Verohallinnon sisäisiä toimintaprosesseja. Asiakkaille muutos näkyy OmaVero-verkkopalveluna, jossa voi jo hoitaa lähes kaikki veroasiat.

Kilpailun projektit arvioitiin IPMA®:n kehittämän standardin pohjalta. Kuuden henkilön kansainvälinen tiimi haastatteli organisaatioiden henkilöstöä, hankkeessa työskennelleitä, järjestelmä- ja palvelutoimittajia sekä asiakkaita.

Voittajilta vaaditaan kolmea asiaa: 1) projekti on tehty yhteistyössä, yhteisin tavoittein ja johtaminen on ollut laadukasta, 2) toimintatavat ja resurssit ovat palvelleet projektin onnistumista ja toimintatapoja on parannettu jatkuvasti, sekä 3) projekti on tuottanut avainsidosryhmien kannalta erinomaisia tuloksia.

Tuomaristo vakuuttui Verohallinnon hankkeessa sen erinomaisesta aika- ja tavoitehallinnasta, joka kuitenkin ylläpiti samalla tasapainoista henkilöstöresurssointia.

Valmis-hankkeen hankejohtaja Virpi Pikkaraisen vinkki projektin onnistumiseen on vastuun antaminen, kuunteleminen ja seuranta. Asioihin pitää puuttua tarvittaessa ja ongelmistakin pitää oppia puhumaan (Projektimaailma 1/2021).

Palkittiin viime vuonna Vuoden Projektina

Valmis-hanke palkittiin Projektiammattilaisten myöntämällä Vuoden Projekti -tittelillä vuonna 2020. Kirjoitimme aiheesta myös laajan artikkelin Projektimaailma 1/2021 -lehteen. Hanketta vetänyt Virpi Pikkarainen kertoo, että hankkeen tavoite pidettiin koko ajan kirkkaana mielessä: varmistaa verotulojen kertyminen ja yhteiskunnan toimintojen ylläpitäminen myös jatkossa.

Kyseessä ei myöskään ollut pelkkä IT-projekti vaan iso strateginen muutos:

– Tavoitteena oli suunnittelun alusta asti toiminnan kehittäminen ja tehokkuuden kasvattaminen, rutiinitehtävien vähentäminen ja automaatioasteen lisääminen. Haluttiin saada paremmat välineet asiakkaan kokonaisuuden hallintaan, hankejohtajana vuosina 2013-2017 toiminut Eija Lönnroth kertoo. (Projektimaailma 1/2021)

Uusi järjestelmä on siis muuttanut olennaisesti virkailijoiden työn tekemisen tapaa ja vaatinut uusien toimintatapojen opettelua. Osaamisen kehittäminen koko Verohallinnossa oli keskeistä.

Hankkeen asiakkaille näkyvä osa, OmaVero, on lyönyt itsensä hyvin läpi suomalaisten keskuudessa ja selvä enemmistö suomalaisista hoitaa veroasiansa nykyisin palvelussa.



Projektiammattilaiset ry onnittelee Verohallintoa merkittävästä kansainvälisestä tunnustuksesta ansiokkaan projektiosaamisen ja -johtamisen saralla!




Artikkelia muokattu julkaisun jälkeen 24.9., lisätty tuomariston perustelut.


Lähteet:

Projektimaailma digijulkaisu ja näköislehti. Laajempi artikkeli kainalojuttuineen löytyy näköislehdestä.

Digijulkaisu: https://www.projektimaailma.fi/artikkelit/verohallinnon_palkittu_valmis-hanke_valmistui_aikataulussa_ja_pysyi_kustannustavoitteissa.1421.news

Näköislehti: Projektimaailma 1/2021

 

Vero.fi, uutiset: https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/uutiset/uutiset/2021/suomen-verotusj%C3%A4rjestelm%C3%A4n-uudistaminen-palkittiin-maailman-toiseksi-parhaana-projektina/