Artikkelit

Suomi.fi-palvelusta saa viranomaisviestit digimuodossa

Mira Holmroos-Kolari, Digi- ja väestötietovirasto

Digitalisaatio etenee ja mahdollistaa monien palveluiden hoitamisen ajasta ja paikasta riippumatta, verkon välityksellä. Monien julkishallinnon palveluiden taustalla toimii Suomi.fi, jonka avulla voi tunnistautua ja tähän palveluun useimmat ovatkin jo törmänneet. Suomi.fi-palvelukokonaisuus elää parhaillaan laajentumisvaihetta: yhä uudet toimijat ottavat sen omakseen.

Esimerkiksi verottajan sivuille tunnistaudutaan Suomi.fi-tunnistuksen avulla ja kansallisen Omaolo-digipalvelun kautta voi varata koronavirustestin hyödyntäen Suomi.fi-tunnistautumista. Kyseessä on siis eräänlainen rakennuspalikka virastoille ja kunnille: se mahdollistaa asiointipalveluita ja edistää digitalisaatiota yhteiskunnassa.

Tiesitkö valtuudet ja viestit -palveluista?

Olemme Digi- ja väestötietovirastossa kehittäneet muutakin kuin tunnistautumisen: valtuudet-palvelun idea on valtuuttaa toinen henkilö toimimaan itsensä tai jonkin organisaation puolesta.

Suomi.fi-viestit on puolestaan sähköinen postilaatikko, jonne voidaan välittää viranomaisten kirjeitä ja tiedotteita niin, ettei synny paperipostia – samalla voi säästää ympäristöä. Sähköiseen postilaatikkoon voi tilata vaikkapa kesän kuntavaalien äänioikeuskirjeen. Viestit-palvelussa voi määrittää, missä asioissa haluaa vastaanottaa sähköisiä viestejä. Viesteistä tulee aina ilmoitus sähköpostiin. (Itse viestisisältö ei voi tietoturvasyistä tulla sähköpostiin.)

Digi- ja väestötietovirasto kehitti Suomi.fi-palveluja valtiovarainministeriön Kansallisen palveluarkkitehtuurin kehittämisohjelmassa. Iso tavoite on tehdä sujuvaa Suomea. Suomi.fi-verkkopalvelussa jokainen pääsee myös katsomaan itsestään tallennettuja tietoja, vaikkapa entisiä osoitetietojaan.
Suomi.fi palvelun tunnusluvut ja suosituimmat sisällöt. Kuva:DVV
Digitaalinen henkilöllisyys -hanke työn alla
Iso tulevaisuuden hanke on vielä pari vuotta jatkuva digitaalinen henkilöllisyys -hanke, joka on kirjattu myös hallitusohjelmaan. Pankkien tarjoamien ja Suomi.fi-palvelun lisäksi tarvitaan uusi tunnistautumisväline, koska on ryhmiä, joita nämä palvelut eivät tavoita, esimerkiksi nuoret, joilla ei ole vielä pankkitunnuksia, ja toisaalta ikäihmiset, joiden on vaikea tunnistautua nykyisten välineiden kautta. Digitalisaatio haastaa pitämään kaikki mukana.

Mira Holmroos-Kolari
Kehitys- ja tietohallintojohtaja, Digi- ja väestötietovirasto