Artikkelit

Tuoreen Agile Level B sertifioidun ajatuksia, Lihua Ying-Aho

Saimme uuden IPMA® Agile -sertifioituneen, kun Lihua Ying-Aholle TietoEVRY:ltä myönnettiin kesäkuussa IPMA Level B Certified Senior Agile Leader -sertifikaatti. Hän on jo aiemmin suorittanut IPMA Level C -sertifikaatin vuonna 2013 ja koki, että nyt on aika tähdätä korkeammalle ja yrittää Level B -tason sertifikaattia. Suorituksellaan Ying-Aho liittyi harvaan joukkoon Suomessa, joilla on ylemmän tason IPMA Agile -sertifikaatti. Projektiammattilaiset ry onnittelee Lihua Ying-Ahoa!

Read the article in English.


Lihua Ying-Aho työskentelee senior konsulttina TietoEVRY:n Enterprise Content Management -osastolla. Organisaatiossa työ ei kuitenkaan ole rajattu tittelien mukaan, mikä Ying-Ahon tapauksessa tarkoittaa, että hänellä on eri ”hattu” sen mukaan, mitä kulloinkin on työn alla. Hän kertoo monipuolisesta työstään:

   - Työskentelen usein SME (subject matter expert) -asiantuntijana tarjoten konsultointipalveluita, projektipäällikkönä johtaen komplekseja kansainvälisiä projekteja, myynnin tukena auttaakseni voittamaan bisnesdiilit sekä liiketoiminnan kehittäjänä kasvattaakseni tarjontaamme. On paljon alueita, joilla voin auttaa päivittäisessä tekemisessä.

Lyhyesti sanottuna, hänen työnsä on “auttaa asiakkaitamme ja tuottaa arvoa yritykselle”.

Mutta miksi hakea IPMA Level B -sertifikaattia? Tärkein motivaation lähde Ying-Aholle oli “läpielämän kestävän oppimisen ja jatkuvan henkilökohtaisen kasvun” -periaate. Hänen motivaationsa tulee ympäröiviltä ihmisiltä – esimerkiksi 15-vuotiaalta tyttäreltä sekä läheiseltä ystävältä.

Lihua Ying-Aho on suorittanut IPMA Level C ja Level B -sertifikaatit. Jälkimmäisen Agile Leaderinä.

   - Yksi läheisimmistä ystävistäni valmistui juuri Aalto yliopiston EMBA-ohjelmasta. Positiivinen vaikutus, joka tällä on ollut häneen, on huomattava. He (tyttäreni ja ystäväni) inspiroivat minua. Mielestäni kaikkien pitäisi asettaa henkilökohtaisia kehitystavoitteita läpi elämänsä. Oppimis- tai kasvutavoitteet voivat olla mitä vain.

TietoEVRY tukee työnantajana työntekijöidensä henkilökohtaista ja ammatillista kasvua. Vuonna 2021 TietoEVRY aloitti MyGrowth nimisen ohjelman, joka tukee tätä kasvua. Esimiehensä tuella Ying-Aho päätti, että IPMA Level B -sertifikaatti on hänen kasvutavoitteensa Q2:lle (2021). Onnekseen hän on nyt myös saavuttanut sen!

Sertifiointiprosessi on aikaa vievä, mutta palkitseva

Lihua Ying-Aho summaa B-tason sertifiointiprosessin yksinkertaisesti kolmeen vaiheeseen:
-    Valmistele hakemukseen vaaditut dokumentit
-    Laadi projektiraportti
-    Suorita suullinen koe ja haastattelu

Sinänsä yksinkertainen prosessi vie kuitenkin aikansa. Ying-Aho koki varsinkin dokumenttien valmistelun kahteen ensimmäiseen vaiheeseen aikaa vieväksi. Kompetenssien arviointi sekä projektihistorian yhteen kokoaminen projektiraportille olivat erityisen haastavia.

   - Minun piti opetella IPMA ICB 4.0 -viitekehys teoreettisesta näkökulmasta. Sitten yritin arvioida itseäni tätä viitekehystä vastaan. En halunnut simppelisti vain antaa itselleni arvosanaa. Sen sijaan tein paljon huolellista itsereflektointia ja -kommentointia.

Ying-Ahon onneksi hän oli jo suorittanut Level C -sertifioinnin. Ja, koska vastaavia dokumentteja vaaditaan myös Level C -tason uusinnassa, pystyi hän käyttämään osaa tästä datasta hyödykseen. Hänen suorittamansa Level C perustui kuitenkin vanhempaan IPMA ICB 3.0 -viitekehykseen.

Lihua Ying-Aho sanoo, ettei tiennyt mitä odottaa suullisesta kokeelta. Niinpä hän käytti muutaman illan IPMA ICB 4.0:n läpikäymiseen. Ja yritti parhaansa valmistautuakseen kokeeseen sen pohjalta.

Hän koki myös hakemukseen liitteenä täytettävien Excel-pohjien kanssa työskentelyn haastavaksi, koska ne sallivat vain 15 projektia kirjattavaksi projektihistoriaan. Tämän takia hänen oli jätettävä pois joitain projektejaan. Pohjat ovat myös suojattuja, joten kandidaatti ei voi lisätä niihin rivejä. Samanlaisia projekteja voi kuitenkin yhdistää tarvittaessa lomakkeella. Tämä tekee sertifiointiprosessissa entistä tärkeämmäksi oman kokemuksen huolellisen läpikäymisen sekä miettimisen, mitä omasta työhistoriastaan haluaa käyttää referenssinä.

Vaikka itse prosessi voi olla aikaa vievä ja haastava, Ying-Aho sanoo, että ehdottomasti suosittelee IPMA Agile Level B -sertifiointia muille.

   - Motivoidut kun sinulla on konkreettinen tavoite edessäsi. Kun olet saavuttanut tavoitteesi, voit olla tyytyväinen itseesi.

Hän jatkaa:
   - Sertifiointi saattaa tuntua pieneltä saavutukselta. Mutta kun yhdistät kaikki pienet saavutukset, katsoessasi taaksepäin, tiedät, että kasvat ja kehityt jatkuvasti. Minä etsin jo seuraavaa kasvutavoitettani.

Projektiammattilaiset onnittelee Lihua Ying-Ahoa tästä hienosta saavutuksesta! Jos sinua kiinnostaa sertifioitua IPMA Certified Agile Leaderiksi, vieraile sertifioinnin verkkosivuilla täällä.



Artikkelia muokattu 25.8.2021

Teksti: Else Halttunen, PRY

Kuvat: Lihua Ying-Aho