Artikkelit

Veikko Välilä: Isoissa projekteissa tarvitaan helikopterinäkymää

Kokenut projektiammattilainen Veikko Välilä painottaa, että isoissa projekteissa on tarpeen muutaman kuukauden välein tarkastella tilannetta niin sanotusti helikopterinäkökulmasta. Arkisen aherruksen keskellä kokonaiskuva voi hämärtyä, ja tekijät hukkuvat tiedon runsauteen ja aikataulujen monimutkaisuuteen.

Välilä on ollut aktiivinen projektitoiminnan kehittämisessä niin Projektiammattilaiset ry:ssä (PRY) kuin International Project Management Assosiationissakin (IPMA). Huhtikuun alussa hänet nimitettiin IPMA:n kunniajäseneksi (IPMA Honorary Fellow). Vuonna 2014 hän sai PRY:n kunniajäsenyyden.

Veikko Välilän työura on monipuolinen ja kansainvälinen. Edelleen hänen osaamisensa on käytettävissä konsulttina Nestor Partners -ryhmän kautta. Erityisesti Välilää kiinnostavat nyt pienet ja keskisuuret yritykset.

Välilä jäi eläkkeelle Fennovoimasta vuonna 2015. Siellä hän vastasi sekä vakuutusasioista että projektien riskien hallinnasta.

”Projekti muuttui ensin saksalais-ranskalaisesta japanilaiseksi ja sitten venäläiseksi. Siinä arvioitiin kaikkien kolmen ydinvoimalaitostoimittajan tarjoukset hyvin tarkkaan, varsinkin teknis-taloudellisen kannattavuuslaskelman näkökulmasta”, Välilä kertoo.

Välilä jatkoi vapaana konsulttina ja työskenteli puoli vuotta Länsi-Metron ykkösvaiheen projektin kriisinhallintatyössä. Projektiorganisaatiota muutettiin ja aikataulut tehtiin uusiksi.

”Jälkeenpäin voi sanoa, että projektin tilaajien eli Espoon ja Helsingin kaupunkien, omistajaorganisaation ja projektinjohdon yhteistyötä olisi pitänyt tiivistää jo aiemmin”, Välilä miettii.

Länsi-Metro on Välilän mukaan esimerkki siitä, että suurissa projekteissa on tarpeen tarkastella projektia ja sen prosesseja muutaman kuukauden välein kriittisesti. Projekteihin sisältyy aina ylioptimisuutta. Tietoa liikkuu todella paljon ja aikataulut ovat monimutkaisia”, Välilä toteaa.
”Projektin keskellä työskentelevät eivät aina näe metsää puilta. Usein siihen tarvitaan ulkopuolinen konsultti, jonka rooli on auttaa katsomaan asioita uudelleen.”

Leijonan kidassa Kiinassa Lanzhou'ssa 2010. Kuva: Veikko Välilä

Myrskyvaroitus ja CLC – ilmastonmuutos on suurin riskimme

Projektien riskikartoitusten myötä Välilä havahtui ilmastonmuutokseen, joka alkoi nousta esiin joka puolella globaalien trendien ja riskien yhteydessä. Hän perusti muutaman samoin ajattelevan henkilön kanssa Myrskyvaroitus-yhdistyksen, joka pyrkii edistämään ilmastokatastrofin torjumista ja hakee ratkaisuja ilmasto-ongelmiin. Yhdistyksessä on laajasti mukana kulttuuri- ja tiedealojen edustajia.

”Seurasin Global Risk Reportia ja huomasin, että ilmastonmuutos tuli aina vain tärkeämmäksi. Nykyään ilmastonmuutos on aina otettava huomioon isojen projektien riskienhallinnassa. Ilmastonmuutos on tärkein trendi, joka vaikuttaa suomalaiseen elintasoon, elinkeinoihin, vientiin ja maa- ja metsätalouteen”, Välilä muistuttaa.

Välilä on ollut mukana perustamassa myös Climate Leadership Coalition -yhdistystä (CLC), jossa hän toimii edelleen Advisory Boardin jäsenenä.

”CLC on Euroopan suurin ilmastoasioiden bisnesverkosto. Suomessa siihen kuuluu kaksi kolmannesta pörssiyrityksistä, kaupunkeja, yliopistoja, pankkeja, eläkevakuutusyhtiöitä. Järjestössä on tehty hienoa työtä. Yritykset kehittävät toimintaansa ilmastonmuutoksen vaatimusten mukaisesti”, Välilä kertoo.

”Järjestössä on erilaisia ryhmittymiä, kuten liikenne, energia ja maatalous. Uusin ryhmä on terveys.”

Iranin Persepolissa vuonna 2008. Kuva: Veikko Välilä
Ilmastonmuutoksen etenemisestä huolimatta Välilä on optimistinen. Ilmastokriisin torjumiseksi tehdään jo suuria investointeja ja tekniset ratkaisut ovat jo olemassa: tuuli- ja aurinkovoima ovat edullisia, akkuteknologia kehittyy, samoin vetyteknologia. Myös maanviljelys ja ruuantuotanto muuttuvat. Tulevaisuuden solumaataloudessa ruuan tuottamiseen ei tarvita eläimiä eikä peltoja.

”Olen päässyt tutustumaan tulevaisuuden näkymiin CLC:n kautta ja siksi olen toiveikas. Suuri yleisö ei kaikkia näitä ratkaisuja vielä tunne, ja se lisää ilmastoahdistusta.”

Välilä luottaa suomalaiseen tutkimus- ja tuotekehitystyöhön ja projektiosaamiseen. Tulevaisuuden ilmastotuotteet tarjoavat hänen mukaansa Suomelle vientimahdollisuuksia.

”Otaniemessä on erinomainen tieteellis-tekninen keskus ja siellä osataan myös kaupallistaminen. Lisäksi isot yritykset ovat hienosti mukana”, Välilä painottaa.

Tartu uuteen

Välilä on urallaan siirtynyt tehtävästä toiseen ja ottanut vastaan uusia haasteita. Projektiammattilaisen tärkeänä ominaisuutena hän pitääkin uteliaisuutta ja kiinnostusta uusiin asioihin.

”Olen nyt pitänyt kahtena peräkkäisenä vuotena Intian New Delhin projektialan tapahtumassa esityksen, jossa olen herätellyt kiinnostusta uusiin teknologioihin. Tarvittavat muutokset ja investoinnit ovat isoja projekteja. Ilmastonmuutos on maailman suurin bisnesmahdollisuus, ja muutokset tapahtuvat aina projektien kautta. Perinteelliseen kivihiili- ja öljyteollisuuteen ei kannata enää suuntautua, vaan kiinnostua uusista ratkaisuista.”

Välilä on edelleen mukana myös Projektiammattilaiset ry:n toiminnassa palkintolautakunnan puheenjohtajana, kun valitaan vuoden parhaita projekteja.

”PRY on keskeinen yhdistys. Sen kansallinen rooli on tuoda osaajia yhteen ja parantaa projektitoiminnan tuloksellisuutta. Teemaryhmät ovat tärkeitä ammattitaidon kehittämisen kannalta. Lisäksi IPMA:n jäsenenä PRY voi hoitaa Suomessa sertifioinnit. Suomeen tulee sitä kautta viimeisin tieto, parhaat käytännöt, kansainväliset kokoukset ja konferenssit ja akateemisia kokouksia. Projektinhallinnassa on aina ollut akateeminen koulutus vahvasti mukana.”

Purjehdusveneellä Saimaalla

Vapaa-ajallaan Välilä harrastaa purjehdusta, aiemmin Suomenlahdella ja nyt Saimaalla. Hän osti vaimonsa kanssa 10 vuotta sitten Puumalasta Saimaan rannalta vanhan pientilan, josta he ovat kunnostaneet kakkoskodin.

Purjehdus on Veikko Välilän rakas harrastus, joka on siirtynyt Suomenlahdelta Saimaalle. Kuva: Veikko Välilä
Toinen rakas harrastus on Italia, missä perhe on matkustellut paljon. Erityisesti kiinnostaa maan kulttuuri ja historia.

”Katsomme Italian televisiota varmaankin enemmän kuin Suomen”, Välilä kertoo. ”Kuulun myös edelleen aika moneen yhdistykseen. Olen Helsingin Suomalaisen Klubin jäsen ja pelaan skruuvia. Kontaktit ovat kaikki kaikessa ja yhdistystoiminnassa on mukana aktiivisia mielenkiintoisia ihmisiä.”


Veikko Välilä on ollut aktiivinen IPMA:ssa:
  • hallituksen jäsen 2005–2006
  • hallituksen puheenjohtaja 2007¬–2008
  • pääsihteeri 2009–2010
ja PRY:ssä:
  • puheenjohtaja 2001–2007
  • Special Interest Group 4-vetäjä (riskienhallinta) 2002–2015
  • Vuoden projekti –työryhmän puheenjohtaja 2014 –
 
Veikko Välilän työuraa
  • Palomex ja Soredex 1972-1978, kansainvälinen kokemus alkoi
  • Kone, tuotekehitys, projekti-insinööri 1978-1984, Pohjois-Amerikka ja Karibian meren alue
  • Teollisuusvakuutus, 1984-1994, mm. Lontoo
  • Teollisuussihteeri, 1986-1987, Kiina ja Kaakkois-Aasia
  • If Vakuutus, Chief Underwriter/CAR/EAR, 1995–2002
  • Marsh, Practice Leader, 2002–2008, mm. Vuosaaren satamaprojekti
  • IPMA, pääsihteeri, 2009-2010
  • Aon, Senior Advisor, 2009–2012
  • Fennovoima, Risk Manager, 2012–2015
  • Lakiasiaintoimisto Legal Lounge, risk & crisis management, 2014–2017
  • Howden Finland, Senior Advisor, 2017–2019
  • Nestor Partners, riippumaton konsultti


Teksti: Marja Keränen, Viestintätoimisto Medita Oy
Kuvat: Veikko Välilän henkilökohtainen kuva-arkisto. Pääkuva: Veikko Välilä osallistui IPMA World Congressiin Shanghaissa Kiinassa vuonna 2006